A DOUTRINA

 Raimundo Irineu Serra

Raimundo Irineu Serra

MESTRE IRINEU

Raimundo Irineu Serra, beter gekend onder ons als Mestre Irineu, werd geboren op 15 december 1890 in Sao Vicente de Ferrer.

Zijn ouders, Sanches Serra et Joana Assunçao Serra waren beiden van bescheiden afkomst, afstammelingen van slaven die de grond bewerkten. Om meer van de wereld te leren kennen, vertrok Mestre Irineu op twintigjarige leeftijd op reis die hem in Rio Branco Acre bracht. Het was daar, aan de rand van het Amazonewoud dat het verhaal van Santo Daime begon.

Mestre Irineu heeft vanaf het begin vele beproevingen ondervonden. Zoekend naar het verdiepen van zijn spirituele bagage dook hij in de geheimen van het woud.

Daar werkte hij eerst als rubbertapper en daarna als lid van de nationale wacht aan de grenzen Brazilië. Het was tijdens die periode dat hij in contact kwam met Ayahuasca. Dit was een inheems brouwsel die de woudbewoners sinds duizenden jaren gebruikten om zich te verbinden met het Goddelijke.

 

Mestre Irineu ontving er de leer van de Santo Daime van zijn spirituele lerares: Clara, achteraf herkend als de Maagd van de Onbevlekte Ontvangenis, de Koningin van het woud. In deze context werd zijn toekomst gedefinieerd en hen die zijn sporen zouden volgen: het volk van Juramidam.

Een getuigenis van één van zijn volgelingen:

“Zijn komst werd bepaald door de Goddelijke Moeder om te oogsten wat reeds lang voor hem werd geplant, het hergroeperen van mensen die overal verspreid waren sinds de tijd van Jezus Christus.

Dankzij de zuiverheid en oprechtheid van zijn aardse pad zijn velen naar hem komen in hun zoektocht naar spirituele genezing, het Goddelijke, Verlichting, en uiteindelijk in hun zoektocht naar de Sacramentele drank die hij de naam “Daime” gaf.

Zijn contacten met de Maagd liggen ook aan de rituele aspecten van de Santo Daime leer.

Geliefd door iedereen werd hij ook alom erkend binnen de politieke wereld van Acre (op dat moment nog een grondgebied). Deze vriendschappen boden hem sociale en politieke bescherming.

Onlosmakelijk verbonden met Ayahuasca werd hij beschouwd als rebel, vredesactivist en gids van de goede zielen.”

Zoals een andere volgeling getuigde:

“De grootsheid kan ik samenvatten als: de waardering van zijn Geest. De Santo Daime leer is de vrucht van zijn materiele en spirituele ontwikkeling, vanaf zijn eerste ontmoeting met Ayahuasca in 1914 in de jungle van Peru tot zijn terugkeer naar de spirituele wereld in 1971. Het waren 57 jaren van voortdurend verbeteren om het te brengen tot “Spiritueel Meesterschap”, als gids van de missie. ‘Ik heb alle vertrouwen in onze Goddelijke Vader dat ik jullie na een korte reis verder zal bijstaan op de zelfde manier, of zelfs beter. Wat er ook gebeurt, verenigt u, drink Daime en roep mij, want ik zal er zijn’.

Op 6 juli 1971 verliet Raimundo Irineu Serra ons, om ons verder te begeleiden vanuit de spirituele wereld... en het is onze plicht en verantwoordelijkheid om zorg te dragen van de erfenissen van zijn werk, onze integriteit en die van de Daime. Om het werk te bewaren van dit Goddelijk, spiritueel wezen die ons binnengeleid heeft in zijn Heilige Leer, de leer van de Daime.”